Radiocoryfee Lutgart Simoens is overleden. Ze was 92 jaar. Simoens was meer dan 40 jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen.
Ze zal vooral herinnerd worden als presentatrice van "Vragen staat vrij", het verzoekprogramma dat ze bijna een kwarteeuw in goede banen leidde.
Lutgart Simoens was afkomstig van Ieper, woonde in Kortrijk, maar verhuisde na haar huwelijk naar Antwerpen. Nadat ze eerst een tijdje in Kortrijk en Brussel voor BRT 2 (nu Radio 2) had gewerkt, werd ze overgeplaatst naar Omroep Antwerpen. Daar zou ze 40 jaar lang de bekendste radiostem zijn.
Haar bekendste programma was het verzoekprogramma "Vragen staat vrij", dat ze 23 jaar lang presenteerde, maar Simoens heeft veel méér radio gemaakt. In totaal zou ze 1.263 uitzendingen van het legendarische programma presenteren.
Aan het begin van haar carrière kreeg ze van haar producer de toestemming om "Toppers voor tieners" te presenteren, het allereerste popprogramma op de BRT. De Angelsaksische pop- en rockmuziek beleefde zijn gloriedagen maar kwam nog weinig aan bod op de openbare omroep.
Lutgart Simoens interviewde alle grote namen van de jaren 50 en 60, van Fats Domino tot Cliff Richard, van Roy Orbison tot Mick Jagger.
Op Hilversum 3 (NOS) deed ze in de jaren 80 dagelijks een bijdrage bij DJ Frits Spits waarvan ze de troetelnaam 'De Engel van Vlaanderen' kreeg.
Een van de hoogtepunten van "Platenpoets" (BRT2 Antwerpen) en meteen ook in de carrière van Simoens was haar interview met koningin Fabiola in 1984. "Dat was een unicum, want nooit eerder was er iemand naar Laken gegaan voor een vraaggesprek." Het bleef ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.
"Ik heb alles te danken aan de radio. Ik heb duizenden brieven ontvangen voor dit programma. Ik leerde daaruit dat je moet luisteren naar de mensen en respect moet hebben voor andere standpunten", vertelde ze bij haar pensioen. (VRTNWS)
Uitvaart Lutgart Simoens is zaterdag te volgen via livestream
De afscheidsplechtigheid van Lutgart Simoens vindt nu zaterdag om 11u plaats.
Het afscheid verloopt in strikte familiekring, maar de plechtigheid wordt gelivestreamd.
Na de uitvaart volgt er een teraardebestelling in de familieconcessie op de begraafplaats van Edegem. Wie de plechtigheid van het radio-icoon wil volgen, kan zaterdag vanaf 11u wel afstemmen op de website van Michael Deleu Uitvaartzorg uit Antwerpen. Daar zal een livestream worden uitgezonden.
Rouwregister Lutgart Simoens : https://rouwregister-lutgart-simoens-5.webnode.be/
'RIP Lutgart. Ik had de eer om dichtbij jou bij BRT2 Omroep Antwerpen (Het Oorbeest, Edwin Brys) te mogen werken. Jouw presentatietips en levenswijsheid draag ik tot vandaag mee, ook voor m'n kinderen en collega's. Onze privé-studiereizen naar Epernay (CIVC) gaven die levenswijsheid nog een extra dimensie. Dank voor alles.' (Guy Verellen)
Een diepe buiging voor Lutgart Simoens, hier samen met Paula Semer. The founding mothers van alle vrouwen bij radio en televisie. pic.twitter.com/aG1ChMOoQ6
— Phara de Aguirre (VRT) (@PharaVrt) November 15, 2020
Overlijden Lutgart Simoens doet heel Vlaanderen terugdenken aan zondagavond met "Vragen staat vrij": "Het is zondag nu. En stil" https://t.co/J3pnbKGN8z #vrtnws
— VRT NWS (@vrtnws) November 15, 2020